Το ΚΕΚ "Αιγάλεω" και στον τομέα της αναρρίχησης παρέχει την δυνατότητα σε όσους εκπαιδευόμενους των σεμιναρίων προσωπικού ασφαλείας και προστασίας υψηλών προσώπων το επιθυμούν, να αποκτήσουν έναν ακόμη τίτλο - πιστοποίηση για την δυνατότητα τους εκτελούν αναρρίχηση σε όποιο σημείο απαιτηθεί. Μιλάμε πάντα για "ασφαλισμένη" αναρρίχηση σε πίστες και με συλλόγους - σωματεία που είναι χρόνια στον χώρο και ειδικεύονται σε κάθε είδους αναρριχήσεις.

ΚαταρρίχησηΑναρρίχηση σε βράχο

 

Χωρίζουμε τις μορφές «ασφαλισμένης» αναρρίχησης σε τρεις βασικές:

 1. Αναρρίχηση σε βράχο (ορεινό ή πεδινό)
 2. Αναρρίχηση σε πάγο που γίνεται σε χιονισμένες ορθοπλαγιές ή παγοκαταρράκτες
 3. Αναρρίχηση σε κλειστές ή ανοιχτές τεχνητές πίστες (αθλητική αναρρίχηση) με τη μορφή και τους κανονισμούς αγώνων.

Μια ομάδα αναρριχητών (που αποκαλείται «σχοινοσυντροφιά») αποτελείται από τον προπορευόμενο (τον «επικεφαλής») που φέρει τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση πτώσης ( η πτώση του καλύπτεται μόνο από το τελευταίο σημείο που ο ίδιος ασφαλίστηκε) και τα υπόλοιπα μέλη που ακολουθούν και βρίσκονται σε θέση top rope (καλύπτονται δηλαδή πλήρως σε περίπτωση πτώσης αφού θα κρεμαστούν από το σχοινί που έχει ασφαλίσει ο επικεφαλής) Κατά την ανοδική πορεία είναι δυνατόν να εναλλάσσονται οι ρόλοι του επικεφαλής και του τελευταίου μιας σχοινοσυντροφιάς.

 1. Αναρρίχηση σε βράχο: Είναι η αναρρίχηση που διεξάγεται σε ένα ορεινό περιβάλλον, σε ορθοπλαγιές ή κόψεις, («βουνίσια αναρρίχηση») ή η αναρρίχηση σε πεδινό βράχο, συνήθως με την μορφή της «σπόρ» αναρρίχησης, σε «πίστες», δηλαδή σε προκαθορισμένες και συχνά προασφαλισμένες διαδρομές ή και σε νέες διαδρομές, με σκοπό την διάνοιξή τους (την «ελευθέρωση» τους)ή την "Επαναληψη" τους.
 2. Η ορεινή αναρρίχηση γίνεται συνήθως με τη βοήθεια ειδικών ασφαλειων (Π.χ. Καρφιά) που τοποθετούνται από τους επικεφαλής από τους αναρριχώμενους και αφαιρούνται από τον τελευταίο της σχοινοσυντροφιάς (παραδοσιακή ή "trad" αναρρίχηση). Μπορεί να είναι μονοήμερη ή πολυήμερη και να περιλαμβάνει και bivouac, κατασκήνωση δηλαδή στον βράχο.
 3. Η απλή (πεδινή, σπορ) αναρρίχηση σε βράχο διεξάγεται είτε όπως η ορεινή είτε, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με την μορφή top rope, με την ασφάλιση δηλαδή του σχοινιού από το «ρελέ» (γαλ. relais, αγγλ. anchor) τον ειδικό κρίκο ή μηχανισμό που βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής ή ενός τμήματός της και που χρησιμεύει στην ασφάλιση ενός τμήματος της αναρρίχησης ή στην ασφάλιση μιας καταρρίχησης.
 4. Αναρρίχηση σε πάγο: Διεξάγεται σε παγωμένες επιφάνειες, σε ορεινό περιβάλλον (αλλά πρόσφατα και σε ειδικά κλειστά γυμναστήρια με τεχνητό πάγο). Γίνεται χρήση ειδικού εξοπλισμού, ειδικών αναρριχητικών πιολέ πάγου, κραμπόν, χρήση παγόβιδας κ.α
 5. Αναρρίχηση σε πίστα: Διεξάγεται σε κλειστούς χώρους πάνω σε τεχνητές επιφάνειες με τεχνητά στηρίγματα με τους ίδιους περίπου κανόνες που διεξάγεται και η αναρρίχηση σε βράχο.

Αναρρίχηχη - Καταρρίχηση

Ανάλογα με τη μορφή της αναρρίχησης χρησιμοποιείται και ο αντίστοιχος εξοπλισμός. Χρησιμοποιείται. Ενδεικτικά παρατίθεται ο εξοπλισμός ενός αναρριχητή:

 • H «Ζώνη μέσης» πιό γνωστή με τον γαλλικό όρο «μπωντριέ» (από το γαλλικό Baudrier, -le,αρσ.: η γαλλική λέξη Baudrier χρονολογείται από το 1387, προέρχεται δηλαδή από την λέξη Baldrei του 14ου αιώνα- και αυτή με τη σειρά της από την λατινική λέξη balteus που σημαίνει "ζωνάρι". Πρόκειται για τη ζώνη από την οποία κρεμόταν το θηκάρι του ξίφους ο αορτήρ, ο τελαμών. Αγγλ. Harness) την οποία φέρει ο αναρριχώμενος γύρω από την μέση και γύρω από τα πόδια. Στη Ζώνη μέσης δένεται το σχοινί κατά την αναρρίχηση. Από τη Ζώνη μέσης περνά το σχοινί κατά την καταρρίχηση.
 • Κράνος
 • Ένα ή και δύο δυναμικά (ελαστικά) σχοινιά, διαφόρων διαμέτρων και μήκους, ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες της αναρρίχησης.
 • Ειδικά αναρριχητικά παπούτσια
 • Καραμπίνερ δηλαδή ειδικοί κρίκοι ασφαλείας
 • σετάκια ασφάλισης στις πλακέττες του βράχου ή στα καρυδάκια, τα κινητά έκκεντρα "friends" και κάθε άλλο βοήθημα ασφάλισης στον βράχο.
 • πλακέττες ή "βύσματα" ή "ασφάλειες" και συχνά "γκολό". (Όμως το γκολό είναι εσφαλμένο.)
 • Πλακέττα ασφάλισης του δεύτερου αναρριχώμενου
 • Κουβαδάκι, ασφάλισης του επικεφαλής, του δεύτερου αναρριχώμενου, χρησιμοποιούμενο και σαν καταβατήρας
 • Θήτα, ασφάλισης του επικεφαλής και του δεύτερου αναρριχώμενου
 • Οχτάρι ή καταβατήρας, χρησιμοποιούμενο για την ασφάλιση του επικεφαλής κατά την αναρρίχηση ή ατομικά κατά την καταρρίχηση.
 • Ρεβέρσο που κατασκευάζεται από την Petzl, χρησιμοποιείται τόσο στην ασφάλιση του επικεφαλής όσο και στην καταρρίχηση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τον επικεφαλής για να ασφαλίσει την άνοδο του δευτέρου. Σε περίπτωση πτώσης του δευτέρου, μπλοκάρει από μόνο του και γι' αυτό θεωρείται ασφαλέστερο της μονής ψαλιδιάς. Είναι όμως δυσκολότερο στη χρήση.
 • Ιμάντες ή λανιέρες, με διάφορα μήκη, και πάχη
 • Γρί γρί για χρήση ασφάλισης του επικεφαλής ή για την ασφάλιση top rope.
 • Σάκκος μαγνησίας σε σκόνη (ή σε υγρή μορφή) για να μην γλιστράνε τα χέρια, στις χώρες που επιτρέπεται η χρήση της.
 • Τα "Καρυδάκια" είναι ειδικά στηρίγματα για την ασφάλιση στη ορεινή (κυρίως) αναρρίχηση (πιο συγκεκριμένα: στην αναρρίχηση δίχως σταθερές ασφάλειες). Το καρυδάκι αποτελείται από ένα κομμάτι αλουμίνιο από το οποίο περνά ένα λεπτό συρματόσχοινο η άκρη του οποίου καταλήγει σε θηλιά. Το καρυδάκι τοποθετείται σε σχισμές του βράχου. Στην θηλιά του θα περαστεί το "σετάκι".
  Πηγή & Φωτό: el.wikipedialefed.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό. Παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα απαραίτητα στοιχεία.
Με την υποβολή αυτής της φόρμας, αποδέχεστε την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων μας.
captcha
Ανανέωση
 

Φωτογραφίες

Τελευταια Γεγονοτα

Καμία εκδήλωση

Εκδηλωση Προθεσης Συνεργασιας

ΕΠΑΝΑΔ

ΕΣΠΑ

ΚΕΜΕΑ

ΟΑΕΔ

OEEK

Επιταγη Εργασιας

Go to top